Autostoperov vodič kroz galaksiju

03.05.2019.

.

    Kome pisati, kada nitko nece citati? Kome objasnjavati, kada bude prebolno za shvatiti... Tko se jos penje po trnovitoj planini? Odgovara jeka. One sto su se prije uspeli, na vrhu su zaklali. A nasmijana gomila u dolini pjeva.
 
    Sanjam ruzan san, jako ruzan san i ne mogu se probuditi. Onda sam dosao na blesavu ideju, da probam sanjati kako je sve u redu. Vrijeme je tada stalo, iako jako brzo prolazi. Brine me da san ne postane jos ruzniji.
 
    Nekada davno, dok svijet jos nije bio sjedinjen, bilo je lakse poceti ponovno. Negdje daleko, u susjednoj zemlji ili jos dalje, raditi i zivjeti u sigurnosti. Prije je bilo lakse nekoga upoznati, s kim se moze normalno razgovarati i druziti. Blizi se nevrijeme kao da je sve gotovo.
 
 
 
 
    Probudio sam se ranije nego inace. Nisam bio siguran da ne spavam. Izasao sam na zrak. Nisam osjecao jutarnju hladnocu. Neprimjetno je zapocinjao dan. Gledao sam u daljini polutamu drveca i neba. Nestrpljivo bezizlazno cekao da se prekine cijedjenje. Drhtao sam. Jos tih nekoliko sati u blizini vjestica i vampira. Jedva izdrzljivi bubnjevi u glavi. Duboki uzdisaji, peckava knedla. (...) Nasavsi njegovu staru sliku, shvatio sam da se i fizicki promijenio. Nekada je bio bolja osoba. Od njega su sada ostali samo lazni osmjesi, dok uziva kada slabijem od sebe napakosti. Sekata zavrivaca.
 
    Kuda sam to zasao?! A molio me je da ne idem. Nisam slusao, vaznije su mi bile moje pogresne zelje. Pokusao sam ne gledati mrke poglede, ne slusati prijetnje. Mislio sam da je manje opasno, da cu se spasiti kada odem tamo.
 
    Nisam se osvrtao, bjezeci sto sam dalje mogao.